Postări populare

duminică, 22 februarie 2015

Biserica greco-catolică din satul Cetăţele

Precum stă scris şi în Hrisovul aşezat la masa Sfîntului Altar, temelia bisericii greco-catolice din satul Cetăţele a fost pusă de Preasfinţia Sa Ioan Şişeştean, în 8 iunie anul 2000, de sărbătoarea Înălţării Domnului. Lucrările s-au desfăşurat în perioada 2000-2007, în timpul păstoririi preotului Ionică Cozmuţa (fiul preotului Ioan Cozmuţa din Şurdeşti), paroh între anii 1995-2006 şi a preotului Augustin Butica, administrator parohial din anul 2006, în timp ce protopop de Mănăştur era pr. Gheorghe Mihnea. Fondurile edificării lăcaşului de cult au fost obţinute, în cea mai mare parte, de la credincioşii greco-catolici din Cetăţele, precum şi de la alţi binefăcători, din ţară şi din străinătate. O parte consistentă a muncii din timpul lucrărilor de edificare a fost prestată de aceiaşi credincioşi greco-catolici din Cetăţele.
“Fie ca toţi cei care vor intra în această sfântă biserică să-şi găsească liniştea sufletească şi rostul în lume, prin preamărirea lui Dumnezeu cel întreit în Persoane, Tatăl, Fiul şi Spiritul Sfânt Amin” se spune în finalul Hrisovului aşezat la masa Sfântului Altar
În perioada 20-22 noiembrie 2009, în biserica parohială Cetatele cu hramul “Cuvioasa Paraschiva”, după o absenţă de peste 60 ani, s-a reînnodat tradiţia misiunilor poporale, la iniţiativa pr. Augustin Butica, administrator parohial, şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioan Şişeştean, Episcop de Maramureş.La misiuni au participat şi credincioşi ai parohiilor greco-catolice învecinate: Şurdeşti, Dăneşti, Negreia şi Şişeşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu