Postări populare

miercuri, 11 martie 2015

La horincie


Pentru ca horinca să iasă bună poamele se culeg când îs coapte și pică jos,se pot și alea putrede dar să fie zemoase și nu uscate,apoi sa dărălesc(macină),cireșele,prunele se mai pun și întregi și se pun într-o bute sau cadă de lemn (mai nou au apărut și de plastic,am văzut la 500/1000litri,de vânzare în Baia Sprie).Dacă îi cald într-o luna două îs gata.monturile îs gata (bune de fiert) dacă când le guști îs bune ca și vinul și nu acre.
Dacă nu se fierb la timp își pierd tăria și nu mai iese horinca bună.
Când îs gata  “monturile” cum li se zice în Cetățele , sunt încărcate cu grija și duse la horincie cu ”oblonu”. Urmează apoi lemnele de foc, ca nu e ieftin sa faci horincă . Se umple căldarea cu monturi,dacă îs mai groase se toarnă o găleată două de apă, ca să poți învârti în ele,că dacă se leagă de cazan ai horincă afumată.
În Cetățele căldarile-s de aramă(cupru),că din astea iese horinca buna,(și nu din fier sau otel inoxidabil sau cine mai știe ce alte bazaconii) Păstă cazan să pune comânacu- acilea se strâng aburii cu tăria,păstă comânac vine puntea ,care-i tot din aramă și mere la răcitor cere îi încolăcit ca un șarpe (că unii îi zic și ”gândac”)și cufundat în apă,iar din răcitor iese o țede subțire din care cură ”susla”(în alte locuri i se zice mursa votca).
După ce să pune comânacu și puntea să lipește bine cu lut argilos fără pietre amestecat cu un pic de făină ca să nu iasă aburu.În căldare trebe să mesteci tot timpul să nu se lege(noroc cu electricitatea si cu motorașul din horincie care învârte el în locul nostru)
 Focul se face cu lemne uscate și nu trebe să fie prea tare că iese susla fierbinte și tulbure și nu-i bună horinca.
După ce a început susla a curge se mai potolește focul și din când în când se controlează,se umple un jumate de pahar care se aruncă pă comânacu si se aprinde.Trebe să ardă cu flacără albastră,dacă nu arde îi gata căldarea și numai iese tărie din ea.când îi gata căldarea desfaci cepu să curgă borhotul.
Când ăs fierte toate monturile se pune chistulașul(tistulaș),(se pune la fiert susla).
 La chistulaș focul trebe lăsat mai moale,ca horinca să curgă încet și să fie rece si limpede.
Prima dată cură arămnita,cam un litru care se pune separat că-i tare ca spirtu si are alt gust(se foloseste de leac),abia după aia iese horinca bună. Și horinca trebe controlată să țină ”mărjă”,trebe să ai grijă să nu curgă trincii păstă horincă că-i strică gustul.
Dacă horinca îi pe tare se poate stâpăra cu apă.Ce să mai zic doar...HAI NOROC.

Un comentariu:

  1. Horinca este bine pastrata in baloane de sticla!Nu este bine pastrata in butoaie de plastic!Si in butoaie de dud sau de stejar!Si apoi se poate inccina si cu un pahar de horinca,,Sa traiesti!,,

    RăspundețiȘtergere