Sistemul devălmaş...se pare ca in trecut in cetățele funcționa un tip de sistem devălmaş adaptat specificului localitatii. În cazul acestui sistem, pământurile defrişate, scoase prin eforturile gospodăriei din spaţiul pădurii şi introduse în circuitul agricol sunt pământuri în proprietate privată a gospodăriei, în timp ce pădurile sunt proprietatea colectivă a întregului sat, cu drept de uzufruct pentru gospodăriile componente sistem devălmaş. În acest spaţiu al proprietăţii comunitare a avut loc expansiunea rurală. De altfel şi în prezent au existat două forme de proprietate, cu un regim juridic distinct: proprietatea comunitară şi proprietatea privată a gospodăriilor. Proprietatea comunitară este formată din următoarele componente:
1. pădurea satului, aflată în regim de composesorat, adică cu drept de uzufruct pentru toţi locuitorii (evident în perioada comunistă şi în cea post-comunistă tăierea copacilor este reglementată de instituţiile silvice, însă dincolo de această reglementare modernă, „pădurea satului” este proprietate comunitară); 2.păşunea comunală, imaşul, .Imaşurile sunt folosite devălmaş de către toate gospodăriile satului. Imaşurile sunt folosite pentru păşunatul exclusiv al animalelor mari (vitele şi caii). 3. pământurile bisericii, folosite uzufructar de către preotul aflat în exerciţiu. Ele sunt numite „cleje”, de la „ecclesia” .
foto.1 imasul igălău
foto 2 măgura
Localitatea Cetățele este așezată în partea sud-estică a Depresiunii Baia Mare, într-o zonă colinară, în partea sudică a munților Gutâi.
Postări populare
-
Pe câmpurile de luptă din primul şi al doilea război mondial au căzut la datorie pentru întregirea neamului şi ai patriei zeci de fii ai sat...
-
Școala din Cetățele ca institutie de invățământ în cladire de sine stătătoare,apare menționată pentru prima dată în 1914 în „Şematismul vene...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu